theBox_logo+baseline_apart_CMYK
skief

De 10de editie van Startersbazaar, de proeftuin van LABO

23 feb 2022

  1. Home
  2. /
  3. Collabs, Ondernemersverhalen
  4. /
  5. De 10de editie van...

Van dinsdag 8 maart tot en met zondag 13 maart kun je in The Box Hasselt terecht bij ‘Startersbazaar’, een initiatief van 13 Limburgse startende ondernemers. Startersbazaar vindt al voor de tiende keer plaats. De allereerste editie werd gelanceerd door een groep van 24 ondernemers in The Box Genk, in maart 2013. Het is uitgegroeid tot een vaste waarde in het traject van LABO.

Tekst: Esther Vandebroek

Wat is LABO?

LABO maakt deel uit van Starterslabo. Het is een langlopend traject, waarbij werkzoekenden intensief en in groep aan hun businessidee werken. En dat vervolgens ook in de markt zetten. In een aantal workshops komen de essentiële vaardigheden en kennis aan bod die hen helpen succesvol te ondernemen. Ze worden hierbij begeleid door ondernemerscoaches. Vanessa Becker is één van hen. Zij stond mee aan de wieg van Startersbazaar.

“Co-creatie is niet meer weg te denken uit het ondernemen, en leren samenwerken is een essentieel onderdeel hiervan. Met LABO proberen we zoveel mogelijk waarheidsgetrouwe gebeurtenissen na te bootsen. In deze collab komen de realistische aspecten allemaal samen,” vertelt Vanessa. “Onze kandidaat-ondernemers leren samen een concept ontwikkelen, ideeën pitchen, een product of dienst verkopen, anderen overtuigen met hun verhaal. Daarnaast is de praktische organisatie en communicatie van een pop-up een heel leerrijke ervaring.”

blank

“Op een week tijd ontdekken de kandidaat-ondernemers zoveel facetten van het ondernemerschap. Ze duiken als het ware in het ondernemersbad en leggen contacten met andere ondernemers, klanten, passanten, andere handelaars in de buurt. Het is ook ieder jaar weer een event dat de pers weet te halen. De volledige week en de voorbereiding hiernaartoe bieden tal van leer-en groeimogelijkheden ”, aldus Vanessa.

Startersbazaar 2022

Ondernemen is hart en ziel steken in je passie. Het is de verbindende factor tussen alle kandidaat-ondernemers en past ook in de huidige tijdsgeest. Mensen zijn op zoek naar verbinding: verbinding met elkaar, met een doel, zingeving of met zichzelf. Alle kandidaat-ondernemers willen deze hartstocht uitdrukken onder de noemer ‘Hart, aan ’t werk’.

blank blank

Concept store

Tijdens Startersbazaar kan je een week lang binnenspringen in de pop-up concept store in The Box Hasselt. Spulletjes gemaakt van gerecycleerde materialen, gehaakte items, paardencoaching, een schilder, een fotograaf, een bewegingscoach, autismecoach, juwelen of andere leuke feestelijke hebbedingetjes; het zijn slechts enkele zaken die je er kan ontdekken.

De starters willen ook prikkelbewust ondernemen. De winkel wordt dit jaar experimenteel ingericht met aandacht voor prikkelgevoelige mensen, zoals mensen met autisme of ADHD.

“Met onze onderneming creëren wij immers ook een aanbod van prikkels”, aldus de kandidaat-ondernemers. “In ons interieur, maar bijvoorbeeld ook met onze communicatie. Voor Startersbazaar hebben we samen manieren gezocht om zuinig en oordeelkundig om te gaan met prikkels. Waar mogelijk kiezen we voor prikkelarm en hebben we aandacht voor de noden van onze prikkelgevoelige medemens. Zo willen wij prikkelbewust ondernemen op de agenda plaatsen.”

De kleur van je hart

Na het succes van de kaboutertocht vorig jaar, organiseren Miss Fonkel en POM.ME opnieuw een wandeling met als thema liefde, het hart. Liefde kent verschillende kleuren en vormen. Zo heeft iedereen wel een lievelingsknuffel, een lievelingsdier, lievelingseten of misschien wel een lievelingskleur! Tijdens deze leuke speurtocht gaan we op zoek naar jouw kleur en kan je via verschillende toffe opdrachten liefde sprokkelen voor de liefdesboom. Wat er zoal aan deze liefdesboom groeit, ontdek je allemaal tijdens de interactieve wandeling voor jong en oud.

Maak hier kennis met de ondernemers achter Startersbazaar en kom alles te weten over het programma in The Box Hasselt.

Heb je ook interesse in zo’n traject? Starterslabo is er voor iedereen die wilt ondernemen. Wil je een eigen zaak ontwikkelen? Groeien als ondernemer? Je onderneming testen? Of starten als nieuwkomer? Dan kun je beroep doen op de expertise en ondersteuning van Starterslabo.

Meer weten over Starterslabo? Schrijf je dan hier in voor de eerstvolgende online infosessie op 16 maart 2022 van 14 tot 17 uur.

 

Starterslabo Limburg is een partner van Stebo vzw. The Box Hasselt is een initiatief van Stebo vzw in samenwerking met de stad Hasselt.