theBox_logo+baseline_apart_CMYK
skief

Het ondernemersverhaal van Dorien (AIKO Juwelen)

22 dec 2022

  1. Home
  2. /
  3. Ondernemersverhalen
  4. /
  5. Het ondernemersverhaal van Dorien...

’s Nachts verpleegkundige, overdag creatieve maakster. Maak kennis met Dorien Naudts, de ontwerpster van AIKO Juwelen. Dorien werkt vier vijfde als verpleegkundige met de nacht en startte een drietal jaar geleden met het ontwerpen van juwelen. In plaats van voor tv te hangen stortte zich op deze creatieve hobby. Ze begon met houten juwelen, maar werkt intussen vooral met roestvrij staal en vergulde en verzilverde materialen.

Tekst en foto's: Esther Vandebroek

De naam AIKO Juwelen is niet toevallig gekozen. AIKO is een letterwoord en staat voor Artistiek, Imponerend, Karaktervol en Origineel. Met de nadruk op originele juwelen, want van haar oorbellen maakt ze telkens slechts enkele stuks. Daarnaast verwijst AIKO ook naar haar roots als bloemistendochter. Haar ouders kweekten een nieuwe azaleasoort met de naam Aiko.

Een succes in volle coronatijd

Begin 2020 startte Dorien als zelfstandige in bijberoep, en lanceerde ze in april 2020 haar webshop. Via een vriendin hoorde ze over The Box en in augustus kreeg ze de kans om – wegens een lastminute annulering tijdens de zomer – enkele weken gebruik te maken van The Box Gent Nederkouter. “Ik wilde heel graag mijn juwelen presenteren aan het grote publiek en testen of ze zouden aanslaan. Anderzijds hoopte ik ook extra omzet te genereren om te kunnen investeren in nieuwe materialen. Het werd zo’n succes, zelfs in volle coronatijd, dat ik een extra weekje heb bijgeboekt”, aldus Dorien.

Het moet vooral leuk blijven

Dorien legt de druk bewust niet te hoog. Ze heeft haar vaste job als verpleegkundige, werkt vijf dagen ’s nachts en is dan de volgende vijf dagen thuis. “Omdat ik als verpleegkundige in shiften werk, heb ik ook tijd om creatief bezig te zijn en allerlei andere zaken te regelen. Sinds ik moeder ben, focus ik vooral op de pop-up, en minder op de webshop en mijn sociale media. Ondernemer zijn in bijberoep is ook een kwestie van keuzes maken. In plaats van twee uur voor tv te hangen ben ik liever creatief bezig met juwelen maken. Het moet vooral leuk blijven en combineerbaar met mijn gezin, dat binnenkort overigens uitbreidt. Dan zal ik mijn tijd goed moeten verdelen tussen werk, bijberoep en de zorg voor twee kleine kinderen.”

Fan van The Box

Momenteel maakt Dorien gebruik van The Box Oostende, maar ze heeft ook al twee keer een pop-up gehad in The Box Gent Nederkouter. “Ik ben echt fan van The Box. Het concept is overal hetzelfde. Het licht brandt, het water loopt, het pand is instapklaar en alles is geregeld. Ook de ondersteuning van The Box en de stad is top”, zegt Dorien. “Je weet op voorhand wat je betaalt en hebt weinig opstartkosten. Er zijn modulaire meubels, en daarnaast kun je bijvoorbeeld ook materialen recycleren. Zo heb ik van oude wijnkistjes en boomschilfers presentatiematerialen gemaakt.”

blankblank

Elke stad heeft haar couleur locale

Er zijn weliswaar ook verschillen tussen de Boxen in verschillende steden, vertelt Dorien. “The Box Oostende is een mooie open ruimte, modern en met veel lichtinval. Zeer toegankelijk ook voor rollators of mama’s met een buggy. Er komen vooral locals shoppen. De gemiddelde aankoop in Oostende is groter dan in Gent, maar in Gent kwamen dan weer meer klanten binnen. Het publiek in Gent is alternatiever, ook wat jonger, aangezien je daar in de studentenbuurt zit. De parkeergelegenheid is hier wel een groot pluspunt. Je kunt parkeren voor de deur. Dat is niet alleen fijn voor de klanten, maar ook voor de op- en afbouw.”

Lessen geleerd

“Tijdens de pop-ups heb ik geleerd dat de presentatie van je product super belangrijk is. Maar ook dat je diefstalgevoelige spullen beter op je toonbank zet dan in een rek aan de wand. Ik probeer altijd een verhaal te brengen, een bepaalde sfeer te creëren. De etalage moet voldoende stopkracht hebben, maar je moet ook kunnen binnen kijken in de zaak. Ik ontwerp ter plaatse juwelen, en dat wordt echt gewaardeerd door de klanten. Zo zien ze met eigen ogen dat het allemaal unieke stukken zijn,” aldus Dorien. Tenslotte raadt ze andere ondernemers aan om jezelf voldoende tijd te geven om te groeien met je zaak en in het ondernemerschap.

 

Je vindt AIKO Juwelen nog tot eind december in The Box Oostende. www.aikojuwelen.be

Heb jij ook interesse in een tijdelijke winkel aan de kust? Vul dan snel het online  formulier in en wij nemen contact met je op.