theBox_logo+baseline_apart_CMYK
skief

In The Box ervaar je heel praktisch hoe je je horecazaak nog beter kunt runnen

27 okt 2023

  1. Home
  2. /
  3. Locaties, Ondernemersverhalen, Tips
  4. /
  5. In The Box ervaar...

Van een leven als student Oosterse talen en cultuur naar een eigen horecazaak. Amelie proeft momenteel of dat een goed plan is met haar eerste pop-up restaurant Sambar. Een tapas- en lunchbar voor mensen die net als haar keuzestress op restaurant hebben. Hiervoor maakt ze gebruik van The Box, een van de 2 pop-up panden die de Stad Gent verhuurt voor een periode van een weekend tot maximum drie maanden. “Zo’n pop-up is de ideale manier om te zien of Gent mijn concept lust zonder de druk dat het echt moet lukken”.

Tekst: Nicky Temmerman (stad Gent) - Foto's: Nicky Temmerman | Instragam Sambar

Hi Amelie, vertel ons misschien even kort waarvoor Sambar staat?

Sambar is een tapas- en lunchbar die met sharinggerechtjes mensen wil samenbrengen die last hebben van keuzestress op restaurant. ’s Avonds werken we hier vooral met tapas, ’s middags hebben we een buffet formule. Zo probeer ik voedselverspilling tegen te gaan.

De horecawereld is helemaal iets anders dan een studentenbestaan. Vanwaar de switch?

Ik heb altijd al een eigen zaak of restaurant willen hebben. Maar omdat ik nooit koksschool volgde vond mijn omgeving dat niet zo’n goed idee. Bovendien verwachtte die omgeving ook dat ik ging studeren. Dat ben ik dan maar gaan doen, maar ergens bleef het koken kriebelen dus heb ik me een studentenjob in de keuken gezocht. Zo ben ik bij De Parkiet beland. Aangezien ik dat echt heel tof vond, ben ik die piste verder gaan ontdekken. Zo ben ik thuis allerlei gerechtjes beginnen maken die dan op Instagram terechtkwamen. Dat bleek zo aan te slaan dat ik uiteindelijk steeds luider begon te dromen van een eigen restaurant.

Hoe ben je dan bij The Box terechtgekomen?

Ik had er wel al eens iets van gehoord, maar ook via Google belandde ik al snel op die website. Vooral het feit dat deze locatie specifiek een plek voor pop-ups was en echt voor een beperkte periode te huren was, heeft me overtuigd. Mensen weten al dat hier af en toe een nieuw restaurant zit en dat helpt. Dat er al een keuken is en alle praktische zaken rond het pand door The Box geregeld werden, was ook wel mooi meegenomen natuurlijk.

Zo’n pop-up is natuurlijk tijdelijk, toch heb je heel wat materiaal nodig. Is dat geen drempel voor een jonge onderneemster zoals jij?

Je hebt natuurlijk wel heel wat zaken nodig voor een restaurant. Gaande van het servies tot het interieur of keukenbenodigdheden. Om dat op te lossen, heb ik bij heel wat mensen aangeklopt om materiaal te lenen. Verder ben ik naar de Kringloopwinkel gestapt waar ik goedkope zaken op de kop kon tikken. Maar ik heb bijvoorbeeld ook het oude servies van Gust overgekocht. Dat is zeker een investering, maar dat zijn zaken die ik in principe ook weer kwijt geraak.

blankblank

Hiervoor heb ik vooral mijn spaarcenten aangesproken, dus dit is wel een spannend avontuur. Ik hoop in ieder geval om al mijn kosten te recupereren. Maar als dat lukt, zie ik het toch gewoon zoals investeren in een extra kookopleiding. Alleen krijg ik er hier een heel pak praktijkervaring bovenop. Weggesmeten geld is het in ieder geval niet.

Wat hoop je hier te leren?

Ik wil hier vooral ontdekken wat je allemaal moet op orde hebben om een horecazaak vlot te laten draaien. Want het gaat in tegenstelling met mijn studentenjob bij de Parkiet over meer dan koken alleen. Ik moet me nu ook bezighouden met verzekeringen, personeel, de boekhouding,… Daar had ik tot deze pop-up eigenlijk nog nooit over nagedacht. Ook de praktische flow in de zaal leer je hier als de beste. Want hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat alles netjes op mekaar is afgestemd qua timing?

En hoe houd je dat allemaal betaalbaar. In die zin is het wel interessant om de prijssetting of de populariteit van de gerechten hier te testen . Er is hier veel trial and error mogelijk. In een echte zaak is die ruimte er veel minder.

Hoe bevalt het je?

Het is heel leuk. Heel leerrijk ook. Maar het is vooral fijn om met de mensen te praten en te horen wat ze ervan vinden. En eerlijk, ik had ook heel wat zaken over het hoofd gezien 😊. Zoals tijdig meubilair zoeken of personeel regelen. Ook het lokken van klanten is een uitdaging, maar daar werk ik aan. Voorlopig zet ik hard in op sociale media. Via een giveaway ging ik al snel naar 500 volgers. En ook via de pers bereikte ik al heel wat mensen.

Waarom zou je het andere potentiële ondernemers aanraden?

In The Box of een pop-up leer je gewoon heel snel hoe je een zaak praktisch moet runnen zonder dat daar teveel risico’s aan hangen.