theBox_logo+baseline_apart_CMYK
skief

Ondernemende vrouwen: in gesprek met Marianne en Lotte

08 mrt 2022

  1. Home
  2. /
  3. Ondernemersverhalen
  4. /
  5. Ondernemende vrouwen: in gesprek...

8 maart, internationale vrouwendag. Dé dag dat de vrouw massaal in het middelpunt staat! Code geel ook. Een stralende winterzon tovert een glimlach op de mondmaskerloze gezichten. Het ideale moment voor een blind date met twee vrouwelijke, startende ondernemers. Meet Lotte en Marianne! Twee straffe madammen die - elk met hun eigen verhaal en op hun eigen manier - bijdragen aan een betere wereld. Warm je aan hun inspirerende ondernemersverhaal.

Tekst: Jessie Van Tricht

Place to be? Vegan restaurant ‘100 procent Mianne’ in het pand van The Box op de Vennestraat in Genk.

Aan het woord? Lotte Knaepen - Marianne Gorissen

Lotte is filmregisseur van opleiding. Ze vertelt verhalen, maakt reportages, documentaires en podcasts op het snijvak van het sociale en het artistieke. Na een jaar ondernemen onder de vleugels van Starterslabo, is ze zelfstandig verhalenverteller sinds oktober 2021.

Marianne, orthopedagoge van opleiding, baat het vegan restaurant ‘100 procent Mianne’ uit. Ze doet catering en geeft kookworkshops. In september 2020 zette ze de stap om - eerst in bijberoep en later in hoofdberoep - van haar passie haar beroep te maken.

Start to … je eigen zaak! Hoe begin je daar aan?

LOTTE: "Ik weet niet of dat echt bestaat de klik om ondernemer te worden. Ik evolueerde er eigenlijk heel natuurlijk naartoe. Je groeit als mens en maakt heel wat mee, zowel op de werkvloer als in je persoonlijk leven. Op een bepaald moment wist ik gewoon, ik ga dat nu voor mezelf doen. Ik ben wel blij dat ik niet op jongere leeftijd deze stap nam. Ik heb het gevoel dat ik nu de maturiteit heb om alles wat er op mijn pad komt beter te plaatsen. Ik ben zekerder. Ik heb al zoveel watertjes doorzwommen, waarom zou het me nu dan ook niet lukken."

MARIANNE: "Als je het niet probeert, weet je niet of het iets voor jou is. Niet teveel denken dus en gewoon doen. Ondernemen is voor mij - naast mijn eigen agenda kunnen bepalen en een zekere mate van vrijheid - zeker ook de kans hebben om te zijn wie ik ben. Mijn omgeving was niet verrast toen ik de stap naar het ondernemerschap zette. Het zat altijd wel in mij – ik kom ook uit een ondernemersnest."

LOTTE: "Ik vond het heel zinvol om mijn eerste ondernemersstappen te zetten in het LABO-traject van Starterslabo Dat gaf me een veilige setting om te experimenteren en om de haalbaarheid van mijn ondernemersidee te checken. Zonder Starterslabo had ik nu nog niet zover gestaan. Je wordt goed voorbereid op wat te verwachten. Ook financieel krijg je toch een beter inzicht."

Om succesvol te ondernemen heb je zowel meer ‘mannelijke’ als ook ‘vrouwelijke’ kwaliteiten nodig. Een mix van resultaatgerichtheid en focus met een ontvankelijke openheid en een onzekerheid, die je in staat stelt jezelf en je zaak te bevragen. Lijkt je dat niks?

Ondernemen is vallen en opstaan?

MARIANNE: Er zijn zo wel een paar valkuilen waar elke starter door moet. Bijvoorbeeld, verdien ik genoeg voor de tijd die ik erin steek? Bij de start maakte ik elke week een nieuw menu – nu ga ik voor een seizoensmenu. Zo heb ik na een week meer routine in de keuken en moet ik minder tijd investeren. Je leert bij (lacht)."

LOTTE: "Af en toe op je bek gaan, is eigenlijk niet erg. Alleen door telkens opnieuw te vallen en weer op te staan, groei je . Hoe beter je met die ‘verliezen’ kan omgaan, hoe sneller je het werk weer oppikt. Het is echt een kracht om lerend te staan ten opzichte van je eigen falen."

Lotte en Marianne voor The Box Genk.

Lotte en Marianne voor The Box Genk.

Waar doen jullie het voor?

LOTTE: "Ik werk om goed te leven. Ik wil van het leven kunnen genieten. Maar ik ben best sober. Een goede balans is belangrijk. Een evenwicht tussen doen waar ik in geloof met toch voldoende inkomen en zekerheid voor mij en mijn zoon. Geld is voor mij geen doel op zich. Ik probeer bij het aannemen van opdrachten ook altijd te kijken, draagt de opdracht bij aan mijn verhaal als mens en als ondernemer. Het lijkt misschien wat ‘atypisch’ voor een zelfstandige?"

MARIANNE: "Ik herken me wel in die zoektocht naar balans. Gelukkig zijn, is genoeg. Ik heb geen dure auto nodig. Tijd is zoveel geld waard. Voldoende tijd voor diegenen waar je van houdt, om te genieten van reizen etc. Een dag die voorbij is, krijg je niet meer terug."

Mijn keuze om vegan te koken is voor mij echt een engagement. Het straalt uit wie ik ben en waar ik voor sta. Het is mijn manier om wie ik ben in de wereld te zetten. Ik vind het fijn als mijn klanten zich hier in het restaurant thuis voelen in de huiselijke sfeer. Ze voelen 'mij' in mijn gerechten.

Hoe bewaken jullie de balans?

MARIANNE: "Ik heb het gevoel nu in een iets stabielere fase aangekomen te zijn. Ik startte net in de coronaperiode mijn restaurant en dat was toch een hele uitdaging. Iedereen geeft je raad, maar hoe goed bedoeld het allemaal ook is, teveel conflicterende adviezen brengt chaos. Ik heb altijd heel sterk op mijn intuïtie vertrouwd en dat doe ik nu weer terug meer. Voor mij werkt dat."

LOTTE: "In een ideale wereld werk ik samen in een team, waar we ieder inzetten op zijn talenten. Ik krijg bijvoorbeeld energie van netwerken, terwijl het eenzame montageproces achter de computer me minder passioneert. Als starter sta je er wel vaak helemaal alleen voor. Je hebt heel veel verschillende rollen, die je allemaal tegelijkertijd opneemt. Los nog van je persoonlijke verantwoordelijkheden, bijv. als mama."

MARIANNE: "Gerechten bedenken, inkopen, koken, opdienen, afwassen, maar ook fotograferen, instagrammen, offertes maken … je bent altijd van alles tegelijkertijd aan het doen. Budget om iemand in dienst te nemen is er in het begin ook nog niet."

LOTTE: "In onze maatschappij staat het resultaat altijd centraal. Niemand heeft het over het hele (leer)proces dat er doorlopen wordt om bij dat resultaat te geraken. Ruimte maken om het hier met gelijkgestemden over te hebben en ervaringen uit te wisselen helpt me wel. Uiteraard ben ik soms onzeker, want wie past er nu perfect in dat ideaalbeeld?"

Jullie doorliepen al een heel proces. Op welke verwezenlijkingen zijn jullie echt trots en waar dromen jullie nog van?

MARIANNE: "Mijn topmoment als ondernemer? Mijn zaak pronkte op nummer 1 in een special over vegan in Limburg. 5 adresjes om te testen om culinair verwend te worden en daar stond ik dan, tussen de grote namen en de restaurants waar ik naar opkijk. Een echte eer – een wauwgevoel."

LOTTE: "Ik droom ervan in mijn reportages en podcasts mensen, die niet gehoord worden, een stem te geven. Zo maakte ik onlangs een podcast over het buddyproject van Stebo. Mijn persoonlijke motivatie? Altijd blijven leren. Niet alleen door boeken, maar ook door ontmoetingen. Ik laat me graag verrassen door de rijkdom aan verhalen die de verschillende types die ik dagdagelijks ontmoet me vertellen. Ik wil een ruimte creëren waar er echt naar elkaar geluisterd wordt. Vaak ontdek je dan dat je toch wel heel wat gemeen hebt met de mensen om je heen. We lopen immers allemaal tegen dezelfde dingen aan."

Team ondernemen van Stebo vzw

Droom je van een eigen zaak, maar twijfel je over de haalbaarheid? Ben je op zoek naar middelen en ruimte om je businessidee uit te testen? Wij creëren voor jou een veilige omgeving om te experimenteren en te groeien!

www.stebo.be/ondernemen

www.starterslabo.be

www.theboxvlaanderen.be