theBox_logo+baseline_apart_CMYK
skief

Trendbreuk in leegstand

04 feb 2022

  1. Home
  2. /
  3. Actua, Corona, Trends
  4. /
  5. Trendbreuk in leegstand

Voor het eerst in veertien jaar is de leegstand in België gedaald. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Locatus.

Bij het begin van de metingen in 2008 was de leegstand 5,1 procent. In 2021 was die opgelopen tot 11,8 procent. Begin 2022 is er sprake van 11,6 procent ongebruikte winkelruimte, wat concreet 100 duizend vierkante meter minder leegstand betekent.

Wegens de coronamaatregelen en de vlucht die e-commerce het afgelopen jaar logischerwijs heeft doorgemaakt, plaatst het onderzoeksbureau de kanttekening dat de daling van de leegstand niet per se goed nieuws is voor de retailsector.

Coronasteun

Ondanks een voorzichtig herstel van de bezoekersaantallen in de centrumsteden, is het aantal passanten nog lang niet op pre-coronaniveau. Locatus vreest dat de overheidssteun voor handelszaken er wellicht voor zorgt dat ook winkels blijven bestaan die eigenlijk niet meer levensvatbaar zijn. Mogelijk komen deze winkels in de problemen zodra de steun wegvalt.

Groeiende sectoren

Anderzijds is er een aantal sectoren die tijdens de lockdowns juist profiteerden van corona, zoals woonwinkels en delicatessenzaken. Deze winkels zorgden met name voor de daling van leegstand. Zal deze trend aanhouden nu de huizen zijn herinricht en mensen weer meer op restaurant gaan?

blank

Dalende huurprijzen

Toch zijn er eveneens blijvende positieve signalen. Door de coronacrisis zijn de huurprijzen voor winkelpanden eindelijk gedaald, waardoor het voor sommige retailers eindelijk weer haalbaar wordt om zich in de stadscentra te vestigen.

Tot slot bemerkt Locatus dat veel leegstaande panden een andere functie hebben gekregen: 2.800 van de 24.000 panden heeft begin dit jaar al geen retailfunctie meer.