theBox_logo+baseline_apart_CMYK
skief

Van pop-up naar permanent: zussen Meeusen openen eigen winkel in Kloosterstraat

28 feb 2024

  1. Home
  2. /
  3. Collabs, Ondernemersverhalen
  4. /
  5. Van pop-up naar permanent:...

Startende ondernemers kunnen in The Box hun eigen concept uittesten, zonder de verplichtingen van een overeenkomst voor lange termijn. Je kan er je producten presenteren, kennismaken met klanten en nieuwe markten verkennen. Na een geslaagde testfase in de pop-up besluiten sommige om een permanente winkel te openen. Zo is The Box een springplank naar duurzaam succes.

Tekst & foto's: Esther Vandebroek

Een eigen webshop of winkel oprichten was niet het initiële plan van de zussen Inneke en Véronique Meeusen. Drie succesvolle pop-ups in The Box brachten daar verandering in. Begin dit jaar openden ze de deuren van Gabian, hun eigen vaste winkel in de Kloosterstraat.

Waarom dan toch een eigen winkel?

De pop-ups waren heel plezant. De contacten met andere winkeliers in de buurt waren zo fijn en we leerden onze klanten beter kennen. De verkoop was telkens een succes. Hadden we The Box niet gehad, dan was er van een eigen winkel nooit sprake geweest. Dankzij het laagdrempelige en betaalbare concept van The Box én de ondersteuning van de stad, konden we ons idee verfijnen.

"Zonder The Box hadden we de sprong naar een eigen winkel nooit gewaagd"

Wat hebben jullie zoal geleerd in de pop-ups?

We kregen inzicht in het koopgedrag van mensen en zijn dan ook snel afgestapt van de verkoop van alleen keramiek en kaarsen. In de pop-up verzamelden we rechtstreeks feedback en bouwden we een loyale klantenkring op. We leerden dat smaken verschillen. Ook voor items die minder onze eigen smaak zijn, is er een publiek. We zijn eigenlijk commerciëler gaan denken, zonder onszelf te verloochenen. Dat uitte zich ook in samenwerkingen met andere creatieve makers. Zo hadden we tijdens de pop-up een partnerschap met een glasblazer en een houtbewerker, die we nu verderzetten in onze vaste winkel. Intussen werken we ook samen met een kunstschilderes en een bevriende keramiste die grote schalen en vazen maakt.

blank blank blank

Hoe heeft The Box bijgedragen aan jullie netwerk?

Door The Box maakten we kennis met de Kloosterstraat community. Naast onze klanten, leerden we ook de winkeliers in deze buurt kennen. Voor de winkelinrichting keken we eerst naar hen. Ons houten wandrek en de toonbank komen van handelaars uit deze straat. Ook met andere ondernemers van The Box houden we een goed contact. In die mate zelfs dat we nieuwe samenwerkingen overwegen.

Welke uitdagingen ondervonden jullie bij het opschalen van pop-up naar permanente winkel?

Voor de inrichting van onze pop-up in The Box maakten we gebruik van de modulaire elementen en kaderrails. Heel handig! Ons eigen pand moesten we zelf schilderen en inrichten. We werkten met eigen spullen, maar moesten ook veel aankopen. Dat is niet goedkoop. Verlichting is erg belangrijk, maar voorlopig gebruiken we de spots die hier al hingen. Dat is een investering voor de toekomst.

blank

Bovendien moesten we ook allerlei praktische zaken regelen, zoals nutsvoorzieningen, internet, vergunningen, verzekeringen, Sabam, digitale betaalmiddelen, …

Over de kosten gesproken. Wat vinden jullie van de vergoeding die jullie in The Box betaalden, nu jullie kunnen vergelijken?

De vergoeding van The Box is zeker realistisch. Alle kosten en voorzieningen zijn inbegrepen. Je krijgt een kant-en-klaar winkelpand en je weet op voorhand hoeveel je ervoor betaalt. Er zitten geen financiële addertjes onder het gras. Zo’n tijdelijke pop-up geeft een goed beeld over de rentabiliteit van je zaak.

Jullie hebben allebei nog een hoofdberoep. Wat zijn de toekomstplannen met Gabian?

Naast ons hoofdberoep in heel andere sectoren – Véronique werkt voor ING en Inneke is zelfstandig diëtiste (nvdr) – hebben we tijd nodig voor het creatieve maakproces van onze keramiek en kaarsen. Voorlopig is Gabian enkel geopend op vrijdag, zaterdag en zondag. Dat waren de drukstbezochte dagen in de Kloosterstraat tijdens onze pop-ups. We wisselen elkaar nu af in de winkel. Naarmate het succes ervan, breiden we onze openingsdagen uit of werven we een flexijobber aan.

Tot slot een persoonlijke vraag: jullie zijn zussen, is dat een zegen of een vloek?

Voor ons is dat een zegen. Wij kunnen elkaar eerlijke kritiek geven. We vertrouwen elkaar blindelings. Al sinds onze jonge jaren gaan we samen op reis en dat willen we blijven doen. Onze ouders waren wel even ongerust dat onze professionele samenwerking de familiebanden zou verstoren, maar die vrees is ongegrond. Elke zomer gaan we met de hele familie naar Frankrijk. Daar genieten we nu nog even hard van.

Heel veel succes met Gabian!

 

KIJKTIP

Bekijk hier het verhaal van Véronique en Inneke zoals het begon in The Box Antwerpen.