theBox_logo+baseline_apart_CMYK
skief

“Voor een eigen zaak is het wachten tot de boekhouder zegt: go, je mag!”

29 apr 2022

  1. Home
  2. /
  3. Ondernemersverhalen
  4. /
  5. “Voor een eigen zaak...

Evelien huurt The Box Gent Nederkouter en onderzoekt er of een fulltime bestaan als juwelier een optie is.

Je hebt een idee en wil testen of daar een onderneming mee uit te bouwen valt? Dan is het pop-up pand van The Box zeker iets voor jou. Fulltime ondernemers zoals Evelien kunnen het aan interessante voorwaarden huren voor een periode van een weekend tot maximaal drie maanden. "Na een infoavond over The Box was ik meteen verkocht. Enkele uren later had ik mijn periode al gereserveerd".

Tekst: Nicky Temmerman (stad Gent) - Foto's: Esther Vandebroek / Britta Van de Velde

Hallo Evelien, vertel eens kort waar jij en Atelier Straaljager voor staan?

In 2019 hebben mijn man en ik een kindje, Achiel, verloren. Na die ingrijpende gebeurtenis,  zocht ik een manier om het molentje in mijn hoofd tot stilstand te brengen. En zo ben ik aan een opleiding bij Syntra begonnen als goudsmid. Dat was voor mij meteen een gigantisch succes waarin ik mijn ei volledig kwijt kon. En hoe verder ik in de opleiding zat, hoe meer ik besefte dat ik dat professioneel wilde gaan doen. Daarom ben ik me er volledig op gaan toeleggen, en zo ontstond Atelier Straaljager. Met mijn pop-up verhaal in The Box wil ik nu eens testen wat het bredere publiek ervan vindt en hoop ik extra naamsbekendheid verwerven.

Je bent dus via het lot in deze sector beland?

Ja toch wel. Ik werkte voordien als manager bij H&M, dus dat is iets compleets anders. Al was mijn papa wel al heel zijn leven zelfstandig en ben ik van opleiding grafisch ontwerper. Het creatieve zat dus wel in mijn bloed. Het ondernemerschap ook, maar ik vond zo nooit precies wat ik echt wilde gaan doen. En dan botste ik supertoevallig op het beroep van goudsmid.

Wauw, dat is een stevig verhaal. Neem je er ook iets mee uit mee dat je een betere zelfstandige maat?  

Het heeft er vooral voor gezorgd dat ik nu wel de ballen heb die ik eerder ontbrak. Want Atelier Straaljager is mijn surrogaatkindje. Het kindje dat we verloren hebben. Mijn baby zoals veel ondernemers zeggen. Maar hier misschien nog net iets meer. Ik wil er echt alles voor doen om het te laten slagen.

blankblankJe probeert je concept nu uit In The Box. Hoe ben je hier beland?

Ik kwam The Box op het spoor via de Gentse Startersdagen in november. Want ik wist niet dat Vlaanderen en de Stad Gent zoiets hebben als The Box. Tijdens die infoweek ben ik naar de infoavond geweest en ik heb de dag nadien meteen de contactpersonen van The Box gemaild om te checken wanneer er beschikbaarheden waren, want ik was meteen overtuigd.

Wat hoop je uit de 2 weken in de pop-up te leren?

Ik heb nu al geleerd dat mensen naar mij komen om hun verhaal kwijt te kunnen. Om echt een juweel op maat te laten maken. Maar dat je wel een winkel of ruimte nodig hebt om te tonen wat je kan en doet. Ik heb hier voorlopig vooral veel nieuw cliënteel ontdekt. Maar het is wel fijn te zien dat mensen me hier effectief ontdekken.

En hoe zijn de reacties van de klanten ondertussen?

Heel positief. Ik zou op langere termijn dus wel echt graag een pand hebben waarin mijn atelier en pand één zijn en de deur altijd open staat. Ik wil echt tonen dat alles zelf gemaakt is. Dat het lokale ambacht is die niet geïmporteerd is uit China. Vandaar dat ik hier ook een mini-atelier heb. Ik vind die combinatie wel leuk. Mensen kunnen echt zien dat ik het maak. Zo heb ik laatst nog snel een ring in mekaar getimmerd voor een vrouw die haar maat niet vond. En die vond dat echt geweldig om mij hier live te zien werken aan haar ring.

Is het uiteindelijk de bedoeling om ooit zelf met een winkel te beginnen? Of zie je meer toekomst in het online verhaal?

Ja, ik wil toch echt we een winkel of een soort bereikbaar atelier. Maar ik weet nog niet of dat haalbaar is in centrum Gent. Dat probeer ik nu ook wat te ontdekken. In ieder geval wordt het een combinatie van online en mijn eigen plekje.

We lezen op je website dat je ook veel belang hecht aan het ecologische aspect. Hoe doe je dat precies en waarom die keuze?

Zeker nu met de oorlog, begint het verhaal over vuile diamanten terug te leven. Daar heb ik liever niks mee te maken. Daarom ook wil ik zoveel mogelijk met gerecycleerde diamanten werken. Ook mijn goud is allemaal gerecycleerd. En tijdens het werken maak ik gebruik van zonnepanelen en een waterpomp met filter. Zorg dragen voor de natuur in mijn werk is voor mij eigenlijk een evidentie. We hebben maar een planeet, dus daar probeer ik zorg voor te dragen.

Maar dat heeft waarschijnlijk ook zijn impact op de prijzen?

Dat is duur ja. Want mijn verpakkingen zijn bijvoorbeeld ook van gerecycleerd papier. Dat moet ik dus wel in de eindprijs doorrekenen. Maar ik vind het te belangrijk om achterwege te laten.

Als startende ondernemer kan ik me voorstellen dat het niet evident is om de prijs voor je producten te bepalen. Hoe pak jij dat aan?

Ja, dat is niet evident. Daarom heb ik een starterstraject bij UNIZO gevolgd waar mijn begeleider me hielp bij het bepalen van de prijs. Dat is een kwestie van marktonderzoek doen. Vergelijken met de concullega’s. Checken hoeveel zij vragen, proberen en testen via Instagram, rondvragen,… Al is dat in het begin best moeilijk. Zo vroeg ik aanvankelijk veel te weinig voor mijn werk. Gelukkig wees de begeleider bij UNIZO me erop dat die prijs niet serieus en geloofwaardig was. Mijn uurprijs is ondertussen verschoven van 5 euro per werkuur (lacht) naar 45. En daar zit nog wat marge op als je weet dat een goudsmid met een lange staat van dienst aan ongeveer 90 euro per uur werkt.

Wat moet je volgens jou nog bijschaven om rendabel en leefbaar te worden in de toekomst?

Mijn marketing. Want Google is moeilijk. Ze maken het niet makkelijk om gevonden te worden en je moet daar constant mee bezig zijn. Eigenlijk heb je iemand naast je nodig die dat doet, maar ik heb er het budget niet voor. Al heb ik chance dat mijn zus me helpt. Zij is social media expert. En dat helpt wel want ze maakt mijn foto’s, zorgde al voor leuke promofilmpjes, hielp met de website, etc. Maar je moet het er als ondernemer natuurlijk wel altijd bijnemen. Dat had ik toch wat onderschat, net als de administratieve papierwinkel trouwens. Ik dacht gewoon juwelen te maken, te praten met klanten en klaar…, maar er komt dus veel meer bij kijken.

Wat is het leukste aan je job?

Alles. Het contact met de klant, de gesprekken en het nadenken over wat we kunnen doen, de stenen kiezen, het eraan beginnen, de rush als ik erin zit,… Mijn job is echt mijn hobby geworden.

Waar leg je de lat?

Het groeit, dus we zien wel. Maar mijn doel is wel om ooit in hoofdberoep te kunnen opstarten en dan zien we wel. Het is werken en wachten tot de boekhouder zegt: go, je mag.

Succes!