theBox_logo+baseline_apart_CMYK
skief

Vrouwelijk kunstenaarscollectief Arte Innovadora wint één week gratis in The Box Turnhout

17 nov 2023

  1. Home
  2. /
  3. Actua, Collabs, Ondernemersverhalen
  4. /
  5. Vrouwelijk kunstenaarscollectief Arte Innovadora...

Arte Innovadora zal in de lente voor één week inhuizen in The Box Turnhout. De artistieke onderneemsters kroonden zich namelijk tot winnaars van de wedstrijd van Stad Turnhout en The Box Vlaanderen. Daarmee willen ze de nieuwe dynamiek in het centrum verder aanwakkeren door het instapklare pand in de Victoriestraat aan voordelige voorwaarden ter beschikking te stellen aan toekomstige winkeliers.

Tekst: Elisabeth Cox (Stad Turnhout) en Sandra Moelants (Stebo) - Foto's: stad Turnhout

Het concept van ‘The Box’ is simpel: in een gebruiksklaar winkelpand zetten startende handelaars de eerste stappen van hun nieuwe ondernemersavontuur. Daarvoor nemen ze in een periode van één week tot drie maanden hun intrek in een ‘plug-and-play’ gebouw. Dat is volledig ingekleed en uitgerust met alle basisvoorzieningen, zodat zij met een beperkte opstartkost en vrij van kopzorgen kunnen testen of en hoe hun concept aanslaat.

Leegstand én ondernemersdromen invullen

Op gezamenlijk initiatief van Stad Turnhout en Stebo vzw kwam ‘The Box’ in 2017 ook naar Turnhout. Sinds 2020 staat in de Victoriestraat zo’n onmiddellijk inzetbaar handelspand klaar voor debuterende en creatieve ondernemers, die er ook bijzonder vlot de weg naartoe vinden.

"Daarmee realiseren we ook een dubbel beleidsdoel. Enerzijds vullen we de leegstaande gebouwen in onze stad op een creatieve manier verder in en tegelijkertijd geven we beginnende winkeliers een stevige zet in de rug." 

‘In 2023 tekenden we een bezettingsgraad op van ruim zeventig procent. Bovendien kregen veel van deze commerciële ‘experimenten’ ook een rendabel gevolg’, verduidelijkt schepen van Centrummanagement Stijn Adriaensens. ‘Maar liefst acht ondernemers bouwden een eigen zaak uit na hun verblijf in The Box. Daarmee realiseren we ook een dubbel beleidsdoel. Enerzijds vullen we de leegstaande gebouwen in onze stad op een creatieve manier verder in en tegelijkertijd geven we beginnende winkeliers een stevige zet in de rug.’

Wedstrijd creëert ruimte voor ondernemerskansen

Om op deze trend verder te bouwen en extra ruimte te creëren voor ondernemerskansen, organiseerden Stad Turnhout en The Box Vlaanderen (het collectief boven de starterspanden) een wedstrijd. De inzet: een gratis verblijf van één week in The Box Turnhout. Uit vijftien verschillende inzendingen selecteerde de jury vijf sterke finalisten en bleef ten slotte één onderscheidende kandidaat over die zijn ideeën binnenkort kan uittesten in de praktijk.

De keuze viel uiteindelijk op Arte Innovadora. Dat is een initiatief van vier vrouwelijke ondernemers die kunst op laagdrempelige wijze vertalen op maat van de klant. Dat doen ze onder meer door hun creaties toe te passen op boekjes, wenskaarten en andere dagdagelijkse gebruiksvoorwerpen. Daarnaast richten ze workshops in over intuïtief schilderen en glas-in-loodtechnieken om meer mensen met deze ambachtsvormen in contact te brengen.

blank blank

Twee winnaars voor de prijs van één

De artistieke en bedrijvige dames worden van 22 tot 29 april 2024 de nieuwe ondernemers in The Box Turnhout. En nog voor het zover is, stellen ze zich al meteen gastvrij op. Ze zetten namelijk de deur van hun pop-uppand ook open voor hun medefinalist in de wedstrijd, Studio Kaman. Dat is het modelabel van de jonge designer Camille Ackerman, die haar kunstwerken digitaliseert en omvormt tot kledingstukken, om ze zo toegankelijker te maken voor het publiek.

‘Arte Innovadora en Studio Kaman vullen elkaar goed aan. Door deze synergie ontstaan vast nieuwe opportuniteiten, die zich hopelijk ook vertalen in een permanent onderkomen in het centrum van Turnhout’, besluit schepen van Centrummanagement Stijn Adriaensens. ‘Innovatieve concepten zoals deze geven verse zuurstof aan ons winkelhart en dragen in sterke mate bij aan de aantrekkingskracht van onze centrumstad voor zowel bezoekers als inwoners. Met ‘The Box’, de winactie en andere kernversterkende initiatieven doen we als beleidsploeg op allerlei terreinen inspanningen om dat groeipotentieel alle kansen te geven.’