theBox_logo+baseline_apart_CMYK
skief

Een horeca pop-up open je best langer dan een maand

01 aug 2023

  1. Home
  2. /
  3. Ondernemersverhalen, Tips
  4. /
  5. Een horeca pop-up open...

Dik 2,5 maand maakte Jeltse gebruik van The Box Gent Dampoort. Een test om te zien of haar Marokkaanse keuken met een hippe twist een lang leven beschoren is in het drukke Gentse restaurantlandschap. We spraken Jeltse op het einde van deze periode en vroegen haar welke lessen ze uit haar pop-up avontuur getrokken heeft.

"Net nu we er bijna mee stoppen, stromen de reservaties volop binnen"

Content van je avontuur?

Al bij al toch wel ja. Het was een fijn experiment waarin ik voor het eerst mijn eigen restaurant mocht runnen. Want hoewel ik al mijn ganse leven in de horeca werk, is dit het allereerste keer dat ik zelf helemaal bepaal hoe het eraan toegaat in de keuken.

Kaza Kaza toog
Kazak Kaza keuken
Kaza Kaza gerecht

En die keuken werd een Mediterraans-Marokkaanse keuken?

Ik heb mijn hart verloren in Marokko en vind die keuken ontzettend lekker. Aangezien die keuken ondervertegenwoordigd is in Gent, dacht ik dat ik hiermee toch het verschil kon maken. Ik serveer hier vooral tajines en couscousgerechten. Al is het wel met een hippe twist, want ik wil de smaken op mijn manier serveren.

Sloeg het concept aan bij de Gentenaars?

Ik mag zeker niet klagen. Toch ben ik ervan verschoten dat het als pop-up wel even duurt vooraleer de mensen je kennen. Want net wanneer de reservaties vlot binnenlopen, moet ik bijna de deuren sluiten. Toch heb ik over de ganse periode een stijgende lijn in de bezettingsgraad gezien. Al moeten we voor een definitieve vestiging wel nog iets constanter volle avonden draaien.

Heb je dan goeie tips voor de volgende huurders van The Box Gent Dampoort?

Aangezien het een horeca pop-up pand is, raad ik toch aan om dat zeker voor 3 maanden te huren. Tenzij je al eerder pop-ups deed met je concept is dat toch de minimum periode. Minder is gewoon te weinig om te weten te komen wat de mensen echt graag eten en drinken, wat ze te duur vinden en of ze bereid zijn om terug te komen. Het is ook de manier om te weten te komen of er buiten je eigen netwerk ook andere klanten komen opdagen. En je leert ook goed welke de beste openingsdagen zijn of hoe je zo’n zaak met je gezin kan combineren. Denk bij aanvang ook goed na of je dit gewoon voor de fun doet of er eigenlijk echt mee verder wil. Want investeren in meubilair en andere benodigdheden is niet goedkoop natuurlijk.

Jullie gingen half april open. Hoe spannend was die eerste dag?

Heel spannend 😊. Want er gebeurt tijdens zo’n opening natuurlijk altijd van alles dat niet moet gebeuren. Zo zijn wij op maandag de sleutel komen oppikken en gingen we op vrijdag openen. Uiteindelijk stonden we op donderdagnacht nog tafels in mekaar te vijzen en moesten we last minute op zoek naar tajines omdat onze leverancier te laat was. Maar goed, dat is ondernemen en het is uiteindelijk ook allemaal goed gekomen.

Hoe ben je eigenlijk bij het concept van The Box terechtgekomen voor je pop-up?

 

Ik heb gewoon “pop-up” en “Gent” ingetikt op Google (lacht). Maar al snel merkte ik dat er niet veel mogelijkheden zijn, zeker niet voor horeca. Behalve The Box dus. De goeie locatie en de faire prijs haalden me over de streep. Dat voor die prijs trouwens ook alle vergunningen en papieren geregeld zijn is ook mooi meegenomen.

Dat The Box waarin je horeca kunt testen niet in het centrum maar in de Dampoortstraat zit, hoeft dus niet af te schrikken?

Dat vind ik niet nee. De straat leeft echt, de buurt ook. De handelaars in de straat zijn tof en schieten je snel te hulp of komen graag eens eten. Mocht ik later door willen gaan met een restaurant, dan zou ik graag in deze buurt terecht komen. Want het is hier echt aan het opleven en je hebt hier alles wat je nodig hebt. Bovendien mik ik niet op de toeristen omdat ik wil dat mensen bij mij komen eten voor de sfeer en mijn smaken. Niet omdat ze honger hebben. Liefst van al creëer ik met Kaza Kaza een Gents instituut zoals de Martino in Gent. Daar gaan eten is thuiskomen. Dat wil ik hier ook realiseren.